Nyheder


Fire ud af ti danskere vil gerne gå på pension før tid

14. juli 2022

41 pct. af danskerne ønsker at gå på pension før folkepensionsalderen. Det viser en ny undersøgelse fra Sampension-fællesskabet, der peger på, at det kræver ekstra opsparing, hvis man gerne vil trække sig tidligt fra arbejdsmarkedet og samtidig undgå fald i indkomst som pensionist.

Fire ud af ti danskere drømmer om at tage hul på pensionstilværelsen, før de når folkepensionsalderen. Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for Sampension-fællesskabet blandt ca. 1.000 danskere.

Her svarer 41 pct. af de adspurgte, at de ønsker at gå på pension før den nuværende folkepensionsalder på 67 år. 32 pct. angiver, at de gerne vil trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet som 67-årig eller senere. 20 pct. svarer ”ved ikke”, mens 7 pct. af de adspurgte allerede har trukket sig fra arbejdsmarkedet.

”Tilbagetrækningsalderen stiger herhjemme i disse år, hvor danskerne generelt går senere på pension. Men det til trods er der mange, som drømmer om at kunne tyvstarte pensionstilværelsen og trække sig fra arbejdsmarkedet før tid. Det kan bl.a. hænge sammen med, at vi har set ældre generationer af pensionister generelt trække sig tidligere, end hvad folkepensionsalderen tilsiger i dag, og det kunne mange af os så også godt tænke os,” siger Anne-Louise Lindkvist, markeds- og kunderådgivningschef i Sampension-fællesskabet, og fortsætter:

”Men selvom tidlig pension måske kan virke tillokkende, så skal man dog være opmærksom på, at det vil kunne mærkes på ens økonomi som pensionist. For hvis man trækker sig tidligere fra arbejdsmarkedet, så betyder det, at man har færre år med indbetalinger og afkast på pensionsopsparingen og samtidig flere år med udbetalinger. Og hvis man vil gå på pension bare ét år før tid, så skal man altså være indstillet på at leve af færre penge som pensionist,” siger Anne-Louise Lindkvist.

Nye beregninger fra Sampension-fællesskabet viser, at man med en løn på 400.000 kr. om året og en månedlig pensionsindbetaling på 15 pct. af lønnen kan se frem til, at udbetalingerne fra pensionsopsparingen i pensionstilværelsen vil falde med ca. 13.300 kr. om året svarende til 8 pct., hvis man går på pension et år før folkepensionsalderen – altså som 66-årig i stedet for som 67-årig.

”Hvis man gerne vil stoppe med at arbejde tidligere uden at gå ned i indkomst i pensionstilværelsen, så kræver det, at man sparer mere op i løbet af arbejdslivet - enten via ekstra indbetalinger på pensionsopsparingen, i frie midler eller afdrag på gæld. Det betyder selvfølgelig, at man skal foretage nogle økonomiske prioriteringer, men for mange vil det være muligt. Og jo tidligere man kommer i gang med ekstra opsparing, jo mindre skal man løbende spare op,” siger Anne-Louise Lindkvist.

Beregningerne fra Sampension-fællesskabet viser, at man med en løn på 400.000 kr. om året, en månedlig pensionsindbetaling på 15 pct. af lønnen og 30 år til pension skal indbetale ca. 5.100 kr. ekstra på pensionsopsparingen om året, hvis man gerne vil gå på pension et år før folkepensionsalderen og ikke ønsker at have mindre udbetalt fra pensionsopsparingen. Har man hhv. 20 år og 10 år til pension, skal de årlige ekstra indbetalinger være på hhv. ca. 9.100 kr. og ca. 21.200 kr.

Den nye undersøgelse viser desuden, at 42 pct. af de 18-34-årige ønsker at trække sig fra arbejdsmarkedet før de bliver 67 år, mens det samme gælder for hhv. 45 pct. af de 35-56-årige og 29 pct. af de 57-65-årige.