Generalforsamling 2023
Pensionskassen holdt ordinær generalforsamling den 18. april 2023.
Her på siden kan du finde materialet, der blev behandlet på generalforsamlingen samt referatet.
Pensionskassen holdt ordinær generalforsamling den 18. april 2023.
Her på siden kan du finde materialet, der blev behandlet på generalforsamlingen samt referatet.
Pensionskassen yder transportgodtgørelse til de medlemmer, der kommer vest fra Storebælt i form af refusion af dokumenterede og rimelige udgifter til togbillet, busbillet, broafgift, færgebillet og/eller kørselsgodtgørelse i egen bil efter statens takster.
Har du spørgsmål til bestyrelsens arbejde, er i tvivl om pensionskassens ansvarlige investeringer eller noget helt tredje, så er du altid velkommen til at kontakte os. Det kan du gøre her:
Alle medlemmer har mulighed for at stille op til bestyrelsen. Du kan få flere informationer om, hvilke krav der stilles til bestyrelsesmedlemmer i boksen Krav til bestyrelsesmedlemmer længere nede på denne side.
Bestyrelsen eller mindst 5 medlemmer kan opstille kandidater til ledige bestyrelsesposter. Opstillingen sker formelt på generalforsamlingen. Du er velkommen til at rekvirere en stillerliste ved at skrive til dse@sampension.dk.
Bestyrelsen er det øverste ledelsesorgan i Pensionskassen Arkitekter & Designere og har det endelige ansvar for pensionskassens drift. Medlemmerne i bestyrelsen har som primær opgave at varetage medlemmernes interesser og sikre dem den bedst mulige pension samt tilhørende forsikringsdækninger. Udover at sikre medlemmerne en god pensionsordning har bestyrelsen også fokus på pensionskassens samfundsmæssige ansvar, herunder implementering af en ansvarlig investeringspolitik.
Individuelle og kollektive kompetencer i bestyrelsen
Pensionskassen Arkitekter & Designere er som finansiel virksomhed underlagt et omfattende regelsæt. Det indebærer bl.a., at der stilles høje krav til kompetenceniveauet i bestyrelsen. På den ene side fungerer bestyrelsen som et kollektiv, og det enkelte bestyrelsesmedlem skal ikke kunne løse bestyrelsens opgaver alene. På den anden side skal et bestyrelsesmedlem have kendskab til de områder, der er nødvendige for varetagelsen af bestyrelsens opgaver på et niveau, så medlemmet aktivt kan deltage i bestyrelsens arbejde. Der gælder således både individuelle krav til bestyrelsesmedlemmet samt kollektive krav til bestyrelsen.
De individuelle krav til medlemmer af bestyrelsen er givet ved krav om egnethed og hæderlighed i den finansielle lovgivning (fit og proper). Det er Finanstilsynet, som godkender, at nye medlemmer lever op til kravene. Vurderingen af egnethed indebære en vurdering, hvorvidt medlemmerne har den tilstrækkelige viden, faglige kompetencer og erfaring til at kunne udøve hvervet som bestyrelsesmedlem. Den påkrævede viden, faglige kompetence og erfaring kan være opnået ved såvel teoretisk uddannelse som ved relevant praktisk erfaring. Derudover gælder et hæderlighedskrav i form af krav om et godt omdømme og krav til tidligere udvist adfærd.
Bestyrelsens medlemmer skal desuden have tilstrækkelige kollektive kompetencer til at kunne forstå virksomhedens aktiviteter og de hermed forbundne risici. Det er bestyrelsens hovedopgave at fastlægge de overordnede og strategiske rammer for virksomheden og dens aktiviteter. Det er på den baggrund, at bestyrelsen fører tilsyn med direktionens opgavevaretagelse.
Ud over at der kræves et helhedsorienteret samfundssyn har bestyrelsen med udgangspunkt i pensionskassens forretningsmodel og risikoprofil fastlagt følgende kompetencer, der i særlig grad er relevante for arbejdet i bestyrelsen og som derfor bør være tilstede hos medlemmerne af bestyrelsen:
Grundkursus for bestyrelsesmedlemmer
Lovgivningen stiller desuden krav om, at nyvalgte bestyrelsesmedlemmer hurtigst muligt og senest 12 måneder efter indtræden i bestyrelsen skal gennemføre et grundkursus. Målet med grundkurset er at sikre, at medlemmer af bestyrelsen har kompetencerne, som er nødvendige for at varetage de forpligtelser og funktioner, som kræves af bestyrelsesmedlemmer i en pensionskasse. Pensionskassen anvender CBS som kursusudbyder. Grundkurset løber over fem kursusdage og Pensionskassen afholder udgiften til dette kursus.
Forventet arbejdsomfang
Bestyrelsen afholder fem årlige møder. Til hvert møde må der forventes mødemateriale på mellem 400-800 sider. Derudover afholdes et årligt bestyrelsesseminar og 2-4 uddannelsesdage, hvor der sættes fokus på aktuelle emner. For arbejdet i bestyrelsen modtager du et årligt honorar på 90.000 kr.
Hvis du vil vide mere om bestyrelsesarbejdet og/eller overvejer at stille op, er du velkommen til at kontakte formand Cecilie Therese Hansen for mere information.
§ 1. Indkaldelsen skal indeholde dagsordenen for mødet. Det skal af dagsordenen klart fremgå, hvad der forelægges til generalforsamlingens behandling og beslutning. Såfremt forslag til vedtægts- eller regulativændringer skal behandles på generalforsamlingen, skal forslagets væsentligste indhold angives i indkaldelsen. I øvrigt informeres om § 2, stk. 1.
Stk. 2. Indkaldelse til generalforsamling sker ved skriftlig indkaldelse til hvert medlem .
§ 2. Dagsordenen til en generalforsamling skal senest 2 uger før generalforsamlingen sammen med de fuldstændige forslag og, for den ordinære generalforsamlings vedkommende, tillige med årsrapport og revisionspåtegning, offentliggøres på pensionskassens hjemmeside.
§ 3. Forslag fra medlemmerne skal indleveres skriftligt og være pensionskassen i hænde senest 6 uger før generalforsamlingen.
Stk. 2. Stillere og medstillere af medlemsforslag skal oplyse navn og cpr. nr. eller policenummer i forbindelse med indgivelsen af medlemsforslaget, således at administrationen kan verificere, at de alle er medlemmer af pensionskassen. Fristen for eventuelt at tilknytte yderligere stillere eller medstillere til et medlemsforslag er den samme som fristen for at stille selve medlemsforslaget, dvs. 6 uger før generalforsamlingen.
Stk. 3. Senest 3 arbejdsdage før generalforsamlingen skal medlemmer, der forelægger forslag, indsende eventuelle præsentationer eller anden teknisk støtte for forelæggelsen til pensionskassen. Andet materiale skal indgå i det i stk. 1 nævnte materiale.
§ 4. Medlemmer kan ved indsendelse af et forslag efter § 3, stk. 1, til pensionskassen senest 8 uger før generalforsamlingen, anmode bestyrelsen om at gennemføre en legalitetskontrol af forslaget, samt så vidt muligt en vurdering af konsekvenserne af forslaget.
Stk. 2. Bestyrelsen meddeler herefter medlemmet sine bemærkninger til det fremsendte forslag, og forslagsstilleren kan derefter senest 6 uger før generalforsamlingen, jf. § 3, stk. 1, fremsende et revideret forslag til bestyrelsen eller tilbagekalde forslaget, der ellers vil blive optaget på dagsordenen som oprindelig foreslået.
§ 5. Generalforsamlingen begynder uden hensyntagen til antal fremmødte medlemmer.
§ 6. Afviklingen af generalforsamlingen forestås af dirigenten, der tillige leder debatten ved de enkelte dagsordenspunkter, herunder om beretning, regnskab og eventuelle forslag.
Stk. 2. Medlemmer, der ønsker at ytre sig i form af indlæg eller kommentarer, skal af hensyn til referatet præsentere sig overfor dirigenten.
Stk. 3. For at sikre, at alle medlemmer kan komme til orde og at sikre en smidig afvikling af generalforsamlingen, er der følgende taletidsregler:
a. Hver taler kan få 8 minutters taletid til hvert punkt på dagsordenen.
b. Taletiden fordeles med 4 minutter til første indlæg og herudover 2 gange 2 minutters taletid.
c. Medlemmer, der har fremsat medlemsforslag, har ret til at forelægge forslaget med højst 6 minutters taletid og efterfølgende at svare på spørgsmål i højst 2 gange 2 minutter.
Stk. 4. Dirigenten kan stille forslag om diskussionernes afslutning straks eller med de indtegnede talere.
Stk. 5. De indtegnede talere får som udgangspunkt ordet i den rækkefølge, de er indtegnet. Dirigenten kan dog beslutte en anden rækkefølge med henblik på at få en samlet debat om et emne. Dirigenten kan derudover give mulighed for korte bemærkninger.
§ 7. Dirigenten afgør efter vedtægten og almindelige forenings- og selskabsretlige regler, hvordan der skal stemmes og afstemningsmåde.
Stk. 2. Skønner dirigenten, at der er flertal for et foreliggende forslag, forespørger han/hun, om der ønskes afstemning. Såfremt dette ikke er tilfældet, erklæres forslaget efter en kort pause for vedtaget uden afstemning.
Stk. 3. Er der stillet flere forslag til samme sag, sættes alle forslag under afstemning. De to forslag, der har fået flest stemmer, sættes under fornyet afstemning.
Stk. 4. Afgørelser træffes ved almindelig stemmeflertal, bortset fra afgørelser om vedtægtsændringer og pensionskassens opløsning, jf. vedtægterne. Står stemmerne lige, bortfalder forslaget.
Stk. 5. Afstemningen kan ske ved håndsoprækning eller skriftligt. Såfremt mindst 25 medlemmer anmoder derom, skal afstemningen foretages skriftligt.
Stk. 6. Instruktionsfuldmagter til bestyrelsen anvendes i overensstemmelse med sit indhold. Hvis der fremsættes nye forslag til afstemning, herunder ændringsforslag eller personforslag, der ikke fremgår af dagsordenen, vil bestyrelsen stemme på fuldmagtsgivers vegne efter dens bedste overbevisning, idet bestyrelsen i samråd med dirigenten vil vurdere, hvad fuldmagtsgiver kunne tænkes at stemme ved et ændringsforslag. I den udstrækning en fuldmagtsgiver ikke med en vis sikkerhed kan antages at ville stemme på en bestemt måde, vil fuldmagten ikke blive benyttet til den pågældende afstemning.
§ 8. Pensionskassen udarbejder et referat fra generalforsamlingen, der underskrives af dirigenten. Generalforsamlingsprotokollen vil være tilgængeligt på pensionskassens hjemmeside senest 14 dage efter generalforsamlingens afholdelse.
§ 9. Pensionskassens generalforsamlinger er åbne for pressen.
Stk. 2. Journalister, fotografer og andre repræsentanter for pressen, der ønsker at referere eller fotografere begivenheden med henblik på offentliggørelse, skal akkrediteres ved henvendelse til pensionskassens administration forud for generalforsamlingen. Generalforsamlingen må ikke optages hverken på lyd- eller billedmedie.
Der må ikke anvendes blitz eller lignende. Pressens repræsentanter skal i øvrigt følge de anvisninger, som gives af pensionskassens repræsentanter eller dirigenten.
§ 10. Der henvises i øvrigt til de til enhver tid gældende vedtægter. I tilfælde af uoverensstemmelse mellem denne forretningsorden og vedtægterne har sidstnævnte forrang.
Således vedtaget på bestyrelsesmødet den 12. december 2022.
Mandag-torsdag: 8.30-18.00
Fredag: 8.30-16.00