Arrow Left
Magasin

Klima, våben og skat

Klima, våben og skat

Sampension-fællesskabets indsats for ansvarlige investeringer flugter med kundernes og medlemmernes forventninger. Men kommunikationen om investeringer kan blive bedre. Det viser en stor undersøgelse blandt Sampension-fællesskabets kunder og medlemmer.

Lever Sampension-fællesskabets politik for ansvarlige investeringer op til kundernes og medlemmernes forventninger?

For at blive klogere på blandt andet det spørgsmål har Sampension spurgt ca. 3.300 kunder og medlemmer, i hvilken grad de ville være imod investeringer i en række omstridte emner. Samtidig blev de bedt om at vurdere, hvor god Sampension-fællesskabet er til at investere ansvarligt i forhold til de samme emner.

”Resultatet af undersøgelsen viser, at kunderne og medlemmerne generelt har den opfattelse, at Sampension-fællesskabet investerer ansvarligt. Det viser også, at vores nye klimarettede tiltag inden for ansvarlige investeringer er vigtige,” siger Jesper Nørgaard, der er viceinvesteringsdirektør i Sampension-fællesskabet.

Klassiske fokusområder i Top3

Virksomheder, der er involveret i bestikkelse og korruption, er topscoreren på listen, som det er helt uacceptabelt at investere i. Lige efter kommer virksomheder, der overtræder menneskerettigheder og virksomheder, der bidrager til undertrykkelse i konfliktramte områder.

På fjerde- og femtepladsen er virksomheder, som skader miljøet og dem, som ikke oplyser tilstrækkeligt om deres skatteforhold.

”For en stor del af vores kunder og medlemmer er emner som skat, korruption, arbejdstager- og menneskerettigheder stadig meget vigtige. Men listen ændrer sig i takt med, at der kommer øget fokus på klimaforandringerne,” siger Jesper Nørgaard.

Miljø og klima skal i fokus

I forhold til de fleste emner lever Sampension-fællesskabet i høj grad op til kundernes og medlemmernes forventninger. Størst forskel er der, når det gælder temaerne klimahensyn, miljøhensyn og skattetransparens, som deltagerne i undersøgelsen mener skal prioriteres højere.

”Miljøpåvirkning og klimaforandringer er emner, som flere og flere går rigtig meget op i, også i forhold til investering af deres pensionsmidler. Det er også emner, der i høj grad drøftes i bestyrelserne, og som de har besluttet at gøre noget ved. Skattetransparens er et andet emne, som vi allerede i løbet af 2019 satte ekstra fokus på i dialogen med virksomhederne,” siger Jesper Nørgaard.

Generelt stor enighed

Blandt deltagerne fra alle pensionskasserne i Sampension-fællesskabet er der stort set enighed om rangeringen af emnerne i undersøgelsen. Der er dog også en forskel, da især arkitekterne, men i nogen grad også medlemmerne i PJD, generelt tillægger miljø og klima en større vigtighed, end medlemmer hos ISP og kunder hos Sampension.

Derudover er arkitekterne også særligt opmærksomme på udvinding af kul og skattetransparens.

Medlemmerne og kunderne i ISP og Sampension ser først og fremmest skattetransparens, som det emne, hvor indsatsen bør prioriteres højere.

Høje forventninger til ansvarlighed

Ansvarlige investeringer: De fem vigtigste emner for kunder og medlemmer i Sampension-fællesskabet.

Klima, våben og skat

Læs mere om Sampension-fællesskabets arbejde med ansvarlige investeringer